Lojra me Letra Pesëkatëshi

Loja pesëkatësh është një lojë me letra e ngjashme me lojën e kupave. Loja luhet me katër lojtarë të cilëve u ndahen të gjitha letrat. Lojtarët mund të luajnë secili për vete ose dy me dy. Luhet një numër i caktuar katesh, ose deri sa dikush të arrijë një numër të caktuar pikësh.

Loja

Kater lojrat e para (ose katet) janë të ngjashme, prandaj shpesh edhe luhen bashkë. Qëllimi është që të marrësh sa më shumë pikë. Ai që ka 2 spathi hap dorën e parë të lojës. Të tjerët vazhdojnë duke hedhur një letër nga po ai lloj (kupa, karo, spathi, apo maç). Ai që hedh letrën më të madhe (2,3,4…,K,A) merr letrat e dorës dhe hap dorën tjetër. Kur s’ke nga lloji i hapur mund të hedhësh nga cilido lloj që dëshiron.

LOJA
Loja e shtatave niset nga ai që ka 7 spathi dhe vazhdon në shkallëzim me dy kahe (p.sh. 7,8,9…K,A, apo A,2,…,6,7) njëkohësisht me letra të të njëjtit lloj. Nuk është e thënë të vazhdosh në të njëjtin kah, por duhet të ruash llojin e hapur. Kush ka shtata mund të hapi një varg tjetër. Ai që s’ka letra për të vazhduar vargjet e hapura, kalon radhën duke marrë një letër nga paraardhësi, ky i fundit mund t’i japi çfarëdo letre të ketë dëshirë. Qëllimi i lojës është të mbarosh sa më parë letrat e tuaja.

Pikët

 1. Kati i derrit – derri (K) maç është -16 pikë
 2. Kati i çupave – çupat (Q) janë -4 pikë secila
 3. Kati i kupave – kupat janë -2 pikë secila
 4. Kati i letrave – çdo dorë është +2 pikë
 5. Kati i shtatave – ai që mbaron i pari merr +32, i dyti +16, i treti +8, i katërti +4

Nëse tre katet e para luhen bashkë, atëherë edhe pikët e letrave mblidhen. Për shembull nëse dikush merr dorën që ka K maç, Q kup, 5 kup, 3 maç, ai do të ketë: -16-4-2-2+2=-22 pikë për atë dorë.

Advertisements

2 Responses to “Lojra me Letra Pesëkatëshi”

 1. geri Says:

  si mund ta marr per kompjuter peskateshin???do t zhvillohet ndo1 turne???

 2. geri Says:

  persa i perket cupave:ajo kup eshte -6 jo -4


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: