Lojërat olimpike dimërore 2008

Lojrat olimpike dimerore 2006 në Torino ishte edicioni i XX i tyre ishte zhvillua nga data 10 Shkurt deri më 26 Shkurt 2006 në Torino dhe në 8 qyetete të tjera të krahinës së Piemontes. Nga 10 deri më 19 mars u zhvilluar dhe edicioni i nëntë i Paraolimpiades. Lojrat e fundit dimerore janë zhvilluar në Salt Lake City ndërsa për herë të fundit në Itali në 1956 në Kortina D’Ampeco.

Gjatë zgjedhjës për edicionët e viteve 1998 dhe 2002 kishte pasur shumë debate mbi korrektesine ne procesin e votimit. Skandalët e korrupsionit kishin perfshire dhe Komitetin Olimpik Ndërkombëtar, ështu që u pa e drejte krijimi i nje sistemi te ri votimi sipas te cilit: Më 19 Qershor 1999 pas kryerjes se votimit komiteti olimpik zgjodhi Torinon si organizator te Lojrave Olpimike Dimerore për vitin 2006. Qyteti italiano verior mori 53 vota kundër 36 të kandidaturës tjetër që ishte qyteti i Sion-it, Zvicër.

Janë 65 vendet, impiante sportive, infrastruktura te ndryshme, fshate olimpike për atletet dhe media. Vetëm ne qytetin e Torinos janë ndërtuar dy salla te reja dhe janë rikonstruktuar 4 ambiente ku do te zhvillohen ndeshje hockey apo gara patinazhi. Për komitetin organizativ te ketyre lojrave detyra nuk ka qenë gjithnje e thjeshtë. Punimet janë ndërprere shpesh nga shoqata te ndryshme ambientaliste te cilat ne fillim te ketij viti themeluan dhe “Comitato Nolimpiade” (Komitetin Jo-Olimpiada).

Ne keto Lojra do te jene te pranishem 85 Komitete Olimpike Kombetare midis te cilave është për here te pare ne historine e saj edhe Shqipëria. Skiatori ynë Erion Tola ka arritur kualifikimin duke kapur normat olimpike dhe ne Torino do te garoje ne Sllallomin Gjigand dhe atë Supergjigand.

Ekzistenca e lojrave olimpike ka cuar ne lindjen e dy betimeve ate te gjyqtareve dhe te atleteve

[redaktoni] Betimet olimpike

Betimi olimpik i atleteve është shkruar nga Pier dë Kubertë’ (Pierre de Coubertin), dhe është përdorur për herë të parë në Lojrat e vitit 1920 të zhvilluara në Anversa (Antverpen). Në 1920 teksti i betimit u lexua nga sportisti belg Viktor Boin (Victor Boin). Aty thuhej:

Betohemi se do te marrim pjese ne Lojrat Olimpike, me nje shpirt kalorsiak, për nder te vendit tone e për lavdi te sportit.

Disa vite me vone, “BETOHEMI” u zevendesua nga “PREMTOJME” ndersa “VENDIT” nga “SKUADRA”. Me rastin e Olimpiades se vitit 2000 qe u zhvillua ne Sidnei, për shkak dhe të ceshtjëve te dopingut u shtua teksti i betimit olimpik te atleteve.

[redaktoni] Betimi i atletit aktualisht është

Në emër të të gjithë sportistëve, premtoj se do te marrim pjese ne keto Lojra Olimpike duke mbajtur parasysh regullat dhe duke respektuar ato, për te ruajtur shpirtin e vertete te sportivitetit, për një spor pa doping, pa drogë, për lavdi te sportit e për nder te skuadrave tona. Betimi i gjyqtareve u perdor për here te pare ne Olimpiaden e 1972 ne Mynih. Ai sot është: Ne emer te te gjithe gjyqtareve dhe zyrtareve te garave, premtojme se ne keto Lojra Olimpike do te permbushim detyrat tona me paanshmeri te plote, duke mbajtur parasysh rregullat dhe duke respektuar ato për te ruajtur shpirtin e vertete te sportivitetit. Flaka Olimpike

Flaka Olimpike e Olimpides se Torinos u ndez ne qytetin e Olimpia, ne Greqi, me 27 nentor te 2005 me ceremonine tashme te zakonshme qe paraprin çdo zhvillim te Lojrave Olimpike qofshin keto dimerore. Flaka ndodhet ne altarin e tempullit te Estia-s, kalon perpara monumentit te Pier dë Kubertë’ (Pierre de Coubertin) . Flaka ka shkuar ne Itali me 8 dhjetor. Tedofori i pare për flaken e lojrave dimerore te Torinos ishte Presidenti i Italise Carlo Azeglio Ciampi i cili pas nje ceremonie te mbajtur ne sheshin Kuirinale (Quirinale) ja dorezoi ate, Stefano Baldini-it. Pasi te kete qarkulluar ne shume qytete italiane ne shkurt te 2006, do te ndizet dhe pishtari i madh Olimpik. Ceremonia e rastit do te zhvillohet ne Stadiumin Bashkiak te Torines qe për shkak te Lojrave ka marre emrin Stadiumi Olimpik. Pishtari Olimpik Pishtari olimpik, është prej c eliku dhe ka formen e nje ski-je. Ajo është e gjate 77 cm e gjere 10,5 cm, ndersa peshon 1,9 kg. Nga jashte është lyer me nje boje te vecante qe mundeson rezistence te madhe termike qe shkon nga -20°C deri 25°C. Pishtari ka nje autonomi prej 15 minutash dhe mund te funksionoje deri ne 5.000 m lartesi. Flaka e tij ushqehet nga nje perzjerje hidrokarburesh (40% propilen, 60% butan) qe ndodhet brenda pishtarit ne nje lloj bombole prej alumini.

Disa te dhena interesante qe kane te bejne me Lojrat Olimpike Dimerore qe do te zhvillohen vitin e ardhshem ne qytetin e Torinos. • 17 janë ditet qe ky eveniment do te zgjase: 10 deri 26 shkurt; • 15 janë disiplinat: biatlon, bob, kombinimi nordik(ecje dhe hedhje me ski), kurling, stil i lire snoubord, hokei ne akull, pattinazh artistik, gara shpejtesie ne akull, hedhje me ski, ski alpin, maratone me ski, short track, skeleton, gara me slite, gara ne snowboard. 7 qytete do të presin ekipet olimpike, ku do të zhvillojnë garat: Torino, Bardonekia, Kazana, Pinerolo, Praxhelato, Soz d’uls, Sestrie.

3 janë fshatrat olimpike qe do te presin atletët pjesëmarrës (Torino, Bardonekia e Sestriere)

85 komitete olimpike kombëtare do të ndjekin nga afër Lojërat Olimpike “Torino 2006”.

84 janë titujt qe do te jepen ne 17 ditet e ketij aktiviteti

2.500 është numri i atleteve do të përfaqësojnë vendet e tyre në 15 disiplinat e Lojërave Olimpike Dimërore.

2.300 është numri i përfaqësuesve nga Komiteti Olimpik Nderkombetar, komiteteve olimpike kombëtare dhe federatave qe do të jenë të pranishëm gjatë zhvillimit të lojërave.

650 janë gjyqtarët do t’i gjykojnë garat ne 15 disiplinat sportive.

10.000 përfaqësues të mediave nga gjithë bota do të transmetojnë ngjarjen më të rëndësishme të vitit, Lojërat Olimpike Dimërore “Torino 2006”.

1 milion mendohet te jete numri i spektatorëve qe mendohet se do ta ndjekin nga afër zhvillimin e lojërave. 1,7 miliarde euro është shifra e investuar për keto lojra.

Advertisements